Dry needling

Dry needling is gericht op het “uitschakelen” van “triggerpoints” die kenmerkend zijn voor myofasciale pijn (pijn in de spieren). Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die uitstralende pijnklachten veroorzaken.

Tijdens de dry needling behandeling maakt de therapeut gebruik van een dunne acupunctuurnaald. Door middel van dry needling worden triggerpoints in spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. Dry needling is geen acupunctuur (bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen).

Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd mag worden door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Indicaties voor dry needling
Alle pijnklachten waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Denk hierbij aan:

  • pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten)
  • aandoeningen aan de wervelkolom (lage rug, nek)
  • aandoeningen aan de arm (bijvoorbeeld tenniselleboog)
  • hoofdpijnklachten

Voordelen van dry needling
Hoewel de techniek van dry needling soms als onprettig wordt ervaren, is deze zeer effectief. Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden. Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar een techniek die onderdeel is van een behandeling.

Dry needling behandeling
De therapeut voelt eerst met zijn hand waar het triggerpoint zich bevindt. Daarna prikt hij of zij het naaldje tot bij het triggerpoint. Dit is geen pijnlijk gevoel; de meeste patiënten voelen het prikken van de naald niet. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit mogelijk een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes te bereiken. Tijdens het prikken kan de uitstralende pijn gevoeld worden. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot twee dagen aan. Hierna ervaart u een vermindering van uw klachten.

Dry needling specialist
Binnen onze praktijk in Panningen wordt de dry needling behandeling verzorgd door Jeroen van den Beucken.

Wilt u meer informatie over dry needling of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de praktijk (077-3082825) of stuur een e-mail naar info@fysio-support.nl.

Locatie De Heuf

Locatie Sporthelden

Openingstijden

Maandag        08.00 – 20.00 
Dinsdag           08.00 – 18.00 
Woensdag      08.00 – 18.00 
Donderdag     08.00 – 20.00 
Vrijdag              08.00 – 18.00